10 tipů na vlastnoručně vyrobené dárky pro vaše blízké

Chcete letos své blízké obdarovat něčím opravdu speciálním a zároveň si nechcete zruinovat peněženku? Rozdávejte vlastnoručně vyrobené dárky! Nejen že se jedná o opravdu jedinečný dárek od srdce, kteří vaši blízcí skutečně ocení, ale jejich výroba je navíc krásným odpočinkem a příležitostí, navodit si doma odpočinkovou vánoční atmosféru. Můžete si k výrobě například pustit koledy nebo vánoční pohádku. Nechte se inspirovat těmito deseti nápady na výrobu takzvaných DIY dárků a dál popusťte uzdu své fantazii.

 

Korálkované náramky a náhrdelníky

Korálky jsou jedna z prvních věcí, která se vybaví při slově „ruční práce“. Obyčejné navlékání korálků je velmi odpočinkovou a relaxační prací. Můžeme nakoupit různé druhy, barvy a velikosti, a navlékáním na průhledný vlasec vytvářet neotřelé kombinace, motivy a vzory. Můžeme například sladit náramek s náhrdelníkem a darovat je jako set. Je to ideální dárek pro všechny maminky, babičky a tetičky – ručně vyrobený šperk určitě potěší mnohem víc, než kupovaný. Pro ještě větší dojem se naučte, jak zabalit dárky.

 

Korálkované figurky

Korálkové figurky se dají skvěle použít jako přívěsky na klíče, na tašku, nebo se z nich dají vytvořit i veselé náušnice. Základní výbavou je dostatečná zásoba barevných korálků a tenký drátek, na který je budeme navlékat. Drátek se musí dát protáhnout jedním korálkem dvakrát – vždy protahujeme dva konce drátků proti sobě a tím vytváříme za sebou jdoucí řady. Tímto způsobem je možné vytvořit prakticky jakýkoli motiv.

Další inspirací jsou takzvané korálkové chobotničky, které mohou sloužit opět jako drobný přívěsek na klíče.

 

Lapač snů

Lapač snů vyrobíme velmi lehko – stačí nám umělohmotný kroužek požadované velikosti, nitě, bavlnky, korálky a peříčka. Nejprve bavlnkami omotáme celý kroužek a pak motáním sem a tam vytvoříme síť uvnitř kruhu. Její vzor a hustota záleží na vás. Za další nitky nebo bavlnky pak navěsíme peříčka a korálky a nakonec vytvoříme poutko pro pověšení. Velikost je samozřejmě na vás – můžete vytvořit úplně drobné lapače, nebo se můžete pustit do větších děl, záleží kolik máte materiálu, času a trpělivosti ????

 

Fimo náušnice a figurky

Náušnice a figurky z fimo hmoty jsou skvělým dárkem pro všechny slečny a dívenky – figurky lze použít jako přívěsky k batohu nebo na klíče, nebo talismany pro štěstí. Fantasii se meze nekladou.

 

Obálky „Otevři až…“

Obálky "Otevři až..." jsou skvělým dárkem pro blízké přátele či rodinu a staly se hitem především na síti pinterest.com. Cílem je sestavit sadu obálek (nejméně dvanáct, na každý měsíc v roce jednu, nebo i víc). Každá obálka začíná nápisem "Otevři až..." - například "Otevři až budeš smutný/á", "Otevři až nebudeš moct večer usnout", "Otevři až se ti něco podaří v práci" a uvnitř obálky se pak nachází krátký vzkaz společně s malým dárkovým předmětem, například v obálce "Otevři až budeš smutný/á" je malá tabulka čokolády, v obálce "Otevři až nebudeš moct večer usnout" je sáček bylinkového čaje na dobrý spánek a v obálce "Otevři až se ti něco podaří v práci" jsou girlandy a gratulační přání. Fantasii se meze nekladou. Obálky pak uschováme do zdobené krabičky společně s instrukcemi na papíře - pravidlem je, otevírat obálky průběžně v celém roce, ne všechny vyčerpat hned první měsíc. Takto darujete spoustu drobných šťastných okamžiků, které budou dotyčného hřát u srdce pravidelně celý rok až do dalších Vánoc.

 

Malované hrnečky – barvy na porcelán

Kam se hrabou kupované vtipné hrnečky! Stačí si nakoupit obyčejné bílé porcelánové hrnky (dají se sehnat za 50 korun) a barvy na porcelán - a můžete začít dekorovat sami. Inspiraci lze vzít všude možně - v přírodě, v architektuře, můžete použít sezónní vánoční motivy nebo psát veselé a vtipné nápisy a vzkazy, které dotyčného pobaví nebo potěší. Hrnky s barvou je pak ještě dobré zapéct v troubě, aby se barva nerozmazala při mytí a používání.

 

Obal na knížku

Pokud máte šicí stroj, nebo se nebojíte delšího ručního sešívání, obal na knížku je velmi snadný a velmi originální dárek pro všechny studenty a knihomoly. Stačí nám kus barevné vzorované látky, nebo, pokud chcete být elegantnější, koženky. Pokud máte jen jednobarevné látky, můžete si motiv na látku vyšít sami vzorovanými stehy na šicím stroji. Látku naměříme, založíme, a vytvoříme překlady, aby se dal obal dobře natáhnout na přebalové desky knížky. Můžeme ještě přišít prádlovou gumu, kterou bude možné knížku přepásat, aby se v batohu nebo tašce neotevírala.

 

Malovaná plátěná taška/polštářek

Stačí si koupit obyčejnou plátěnou tašku nebo povlak na polštář bez potisku a tekuté barvy na textil, tvůrčí obchody a papírnictví je mají běžně v nabídce. Na tašky můžete malovat nebo psát barvami na textil, vyšívat nití nebo přišívat korálky či ozdobné knoflíky, nebo si můžete vyrobit takzvaná bramborová razítka a barvami tisknout na látku různobarevné vzory. Stejně tak můžete vlastnoručně vyzdobit i jednobarevný povlak na polštář, který se může stát skvělým designovým doplňkem a lze ho barevně sladit s vybavením bytu. Ideální dárek pro milovníky pohodlí!

 

Keramické domečky

Samoschnoucí keramická hmota se běžně prodává ve většině papírnictví – stačí si koupit jeden balík, a můžet evytvořit celou vesničku drobných roztomilých domečků. Ty jsou použít jako dekorace kdekoli, a to jak uvnitř v domě, tak venku na zahrádce. Lze jimi ozdobit květináče s pokojovými květinami, nebo z nich například udělat pítko pro ptáčky. Stačí nechat hlínu pořádně vyschnout, a můžete je i pomalovat barvami, abyste jim dodali život.

 

Brože

Umělecké brože jsou vhodným dárkem pro všechny babičky, tetičky a dámy, které se rády oblékají a zdobí - stačí vám kusy ozdobných látek, filcových materiálů, barevné knoflíky nebo ozdobné korálky a zavírací špendlík. Na špendlík nalepíme tavnou pistolí jako podklad kus filcu nebo pevné látky v požadovaném tvaru a na něj už dál lepíme všechny další dekorace, kterými brož chceme nazdobit. Je to opravdu jen o vaší představivosti - slaďte brož s barvou či motivy oblíbeného kabátu nebo košile, a obdarovaná nebude věřit svým očím, jakou jí Ježíšek nadělil skvostnou parádu!

 

Další tipy na dárky najdete například v tomto výběru nejlepších dárků aktuálního roku.