Jak se zažehlují korálky? Návod, jak na to

Dnes se společně podíváme na oblíbenou metodu tvoření a to zažehlování korálků.

 

Co budu potřebovat? 

Budete potřebovat zažehlovací korálky, žehličku, podložku, pečící či zažehlovací papír, těžký předmět, kterým výrobek po sejmutí z podložky zatížíte, aby se nezkroutil.  

 

Jak na to? 

Na podložku si podle své fantazie vyskládáte nějaký vzor – je možné si buď přímo koupit podložku, která nějaký vzor tvoří. Víte, co chcete skládat? Pokud vám chybí nápad, podívejte se na následující video:


Pokud již víte, nezbývá, než se do toho pustit. Je dobré mít při skládání po ruce pinzetu, usnadní vám to manipulaci s korálky. Vyskládejte si svůj obrazec (který potom můžete použít například jako podložku pod hrnek s kakaem, nebo pod talíř s polévkou, samozřejmě závisí na velikosti podložky. Pokud vás to bude bavit a budete na to mít dostatek času a trpělivosti, můžete si takto vyrobit své barevné, originální prostírání. 

 zazehlovani-koralku

Co mohu vyrobit ze zažehlovacích korálků? 

Existuje celá řada věcí, které můžete ze zažehlovacích korálků vyrobit - podložku pod hrnek, přívěsek na klíče, obrázek, nebo jdou korálky také jen tak navléknout na šňůrku a máte krásný náhrdelník. Nejčastěji se však vyrábí obrázky. Podívejte se!  
Kromě těchto obrázků se dá vyrobit i pěkný náramek. Stačí korálky na podložku vyskládat vedle sebe tak, aby na sebe navazovaly a tvořily na podložce souvislý pásek. Postupuje se stejně, jako při vyrábění obrázků, jenom po zažehlení a vychladnutí pásek sejměte z podložky, a natvarujte jej tak, aby seděl na vaše zápěstí. Do každého třetího korálku od kraje výrobku návlékněte šňůrku, která půjde rozvazovat a zavazovat. 
Podobným způsobem si můžete vyrobit náhrdelník a náušnice, jen budete potřebovat kruhy, na které půjde korálkový výrobek navléknout, a tkanici, na které výrobek pověsíte.  

 

Šablony 

Můžete si buď vzory vymyslet podle vlastní fantazie, nebo si stáhnout hotovu šablonu. Pěkné vzory naleznete třeba na pinterestu.

 

Postup 

Podložku i s korálky položte na rovný, čistý povrch, na vrch položte buď HAMA papír, který se vyrábí přímo k účelu zažehlování a lze ho použít opakovaně. Nebo třeba použít obyčejný pečící papír, který funguje taky.  

Žehličku nastavte na nejvyšší možnou teplotu a pomalu přes papír ,,žehlete” povrch výtvoru. 

Tento bod opakujte do doby, dokud skrz papír neuvidíte rozpíjející se barvy korálků, korálky se pak ,,spečou”.  Pak sejměte zažehlovací papír a nechte výrobek vychladnout. Pokud se korálky ,,nespekly”, znovu zažehlete. 

Pokud výrobek drží pohromadě, položte jej na rovnou plochu a na něj dejte něco těžkého - korálky to zatíží a krásně rovně se vám spojí, pokud výrobek neztížíte, mohl by se zkroutit.  

Až výrobek vychladne, sejměte knihu s papírem a můžete začít výrobek používat k jeho účelu.