Jak pečovat o bižuterii

Stejně jako každý šperk i bižuterie v průběhu času trpí. Při nošení je vystavena nepříznivým vlivům, jako je prach, pot, či mechanické opotřebení. To jsou důvody, proč vám doporučujeme pečovat nejen o pravé šperky z drahých kovů – pozornost věnujte i své bižuterii. Nejen proto, že je často přímo vaším výtvorem.

 

Péče o bižuterii a korálky

 

Nejčastější způsoby poškození bižuterie

Rizik poškození a ztráty hodnoty bižuterie číhá na každém kroku. Uvědomte si, čím vším svůj šperk ohrožujete a čím jej ohrožuje okolní prostředí. Možná budete překvapení, jakými všemi způsoby může bižuterie přijít k úhoně.

 

Chemické působení

Zapínání lesk Každé tělo produkuje maz, potí se a v kombinaci s mikroskopickými částečky prachu vytváří ideální příležitost pro postupné obrušování šperku bez ohledu na to, kde jej nosíte. Rizikem jsou také veškerá pleťová a tělová mýdla, kosmetické přípravky (včetně vlasových) jako jsou parfémy, deodoranty a další.

 

Mechanické vlivy

Roztržení, či jiné poškození bižuterie a následné řešení opravy zažil snad každý milovník třpytivých ozdob (platí i pro korálky). Podobným situacím se nevyhnete, můžete však eliminovat riziko jejich vzniku. Už třeba tím, že přemýšlíte nad oblečením, jež je pro bižuterii problémové – například pletené svetry s velkými očky. Konkrétní tipy, jak předcházet mechanickému poškození najdete níže.

 

Fyzikální vlivy

Mezi fyzikální jevy, jež bižuterii škodí, patří především ostré sluneční světlo, vlhko či například intenzivní horko, kterému jste vystavování v saunách. Světlo poškozuje galvanované části šperků a usazený prach zase mění barvu lakovaných komponentů (třeba dráty). Tyto povrchy také mokou v čase ztrácet na své odolnosti a korodují.

 

Starejte se o svou bižuterii

Životnost svých šperků prodloužíte, když budete předcházet vzniku rizikových situací a zároveň bižutérii dopřejete péči, kterou si bezesporu zaslouží. Věnujte pozornost několika radám níže a zachovejte lesk svých pokladů po dlouhé roky. Oddálíte tak situaci, kdy budete nuceni vyměnit svůj oblíbený náramek či přívěsek za jiný, jelikož ten starý už je spíše pro ostudu, než na ozdobu.

 

korálky a péče o ně

 

Tipy, jak předcházet poškození bižuterie

  • Noste oblečení, které je pro zvolenou bižuterii méně rizikové
  • Když sáhnete například po pleteném svetru, určitě jeho oblékání a sundávání věnujte péči
  • Sundávejte si šperky na sport – předejdete neblahému působení agresivního potu a zabráníte roztržení Nemáčejte své šperky zbytečně v chlorované vodě bazénů
  • Sundávejte si bižuterii před vstupem do sauny, wellness centra nebo před masáží

 

 

Kromě toho určitě jednou za čas použijte čistící ubrousky a přejeďte jimi pečlivě každou část svého pokladu – omyjete z něj mikroskopické částečky prachu, zbytky kyselého potu i zaschlé kapky svého parfému. Celý proces nezabere více než pár minut a jeho pravidelným prováděním udržíte bižuterii stále jako novou – to přece chcete!

Vaše Česke-korálky.cz