Drátkování - návody a jak začít?

Máme pro vás kupu návodů na drátkování. K tomu také tipy a rady, jak začít s drátkováním. Nebojte si rozšířit obzory, uvidíte, že je to tak snadné...

 

Návod na drátkování - úvod

 

Návod na drátkování - výroba slzy

Návod na drátkování - výroba labutě

Návod na drátkování - drátkování kolem láhvičky

 

Jak začít s drátkováním?

Jste kreativec tělem i duší a hledáte další zábavné naplnění volného času? Nebo jen nevíte co s neposednými prsty a rádi byste vyzkoušeli svou šikovnost, tvořivost i fantazii? Objevte drátkování! Techniku, kterou ženy a dívky milují, ale zapovězena není ani pánům!

 

Drátkování – to je kreativní tvoření bez hranic

Ať už drátkování nebo drátování, jedná se o velmi nápaditou techniku, při které můžete maximálně popustit uzdu své fantazii a potrénovat prsty v šikovnosti i trpělivosti. Při drátkování se využívají jak nejrůznější techniky, tak i různé druhy a typy drátků, včetně rozličných tlouštěk, o barvách ani nemluvě.

Nejvíce je drátkování typické výrobou originálních a jedinečných šperků, ale také dekorací, které svou dech beroucí myšlenkou skvostně ozdobí nejen váš příbytek. Drátkování je velmi oblíbené nejen pro svou atraktivitu a radost z tvoření, ale především také pro svou nenáročnost - jak na prostor, tak i na vybavení.

 

Jak na to aneb něčím se začít musí!

Určitě vás mile překvapí, že k drátkování potřebujete pouze pracovní stůl, dobré osvětlení, drátky a pár druhů kleští. Do začátků vám postačí drát měděný, klidně zbytek ze starého či nevyužitého elektrozařízení – alespoň vám nebude líto, když se vám dílo nepodaří a drátek budete muset vyhodit.

Chybami se totiž člověk učí a zdokonaluje, a tak když získáte potřebný grif, můžete směle vyrazit na nákup do železářství či přímo potřeb pro kreativce a kutily. Tam vám budou oči přecházet z rozmanitých délek, barev a tlouštěk rozličných drátků. Rozhodně však na nich nešetřete, obzvláště pustíte-li se do výroby skutečného šperku, prstýnku, náramku či dekorace.

Nekvalitní drátky ztrácejí vlivem zubu času na své kráse a výsledný výrobek by se časem znehodnotil. Co se týká kleští, hodit se vám budou klasické štípačky, ketlovací kleště ploché i kulaté. Časem možná přijdete i na další pomůcky, které by se vám mohly hodit a nebude je problém dokoupit.

 

Než se pustíte do prvních pokusů

Je rozhodně dobré, pustit se do drátkování s nadšením, velkou trpělivostí i pokorou. Než se pustíte do výroby prvního šperku či dekorace, nebojte se inspirovat u ostatních. Možná máte kamarádku, která už má s drátkováním zkušenosti, pokud ne, pak vám skvěle poslouží všemocný internet.

Na internetu najdete jak drátkovací návody pro začátečníky, tak i inspirace jakou knihu si pořídit či do jakého kurzu drátkování se zapsat. Časem získáte grif i odhad, který drátek je na co dobrý a o nápady jistě také nebude nouze. A možná k drátkování přivedete své kamarádky či rodinu.

Drátkování je totiž technika, která je vhodná pro děti, dospělé i seniory – stačí mít jen chuť začít. Vyrábět můžete dekorace, šperky, ale můžete i vdechnout obyčejným předmětům neobyčejný příběh. A takový drátkovaný dárek pro radost či od srdce, vlastnoručně vyrobený, to je dárek s velkým D.