Návod na FIMO: Tužka

V dnešním návodu si ukážeme jak ozdobit tužku. Variant jak ji zdobit je spousta a já Vám dnes ukážu jednoduchý a efektní cane.

Budeme potřebovat ladící barevnou polymerovou hmotu, extrudér s velkým kolečkem, řezák, váleček, kulaté vykrajovátko (není nutné, pokud máte zelený extruder), pečící papír a propisku s kartonovým tělem (nebo háček na háčkování, cokoliv se dá takto obalit).

Hmotu si dobře rozpracujeme a vyválíme tlusté plátky. Z tmavé barvy dáme jen dvě kolečka, bílých si uděláme více pokud máte zelený extruder, můžete vykrajovat kolečka tělem extruderu. Tužku rozebereme a ustřihneme pečící papír na šířku celého těla tužky.

Co budeme k tvoření z fimo hmoty potřebovat?  Tvoření z fimo hmoty  první krok tvoření

Postupně skládáme kolečka na sebe, prokládáme hodně bílou. Projedeme extruderem a nakrájíme si stejně dlouhé kousky. Tyto kousky jsou stejně tlusté.

    

Vybereme si pár kousků a ty vyválíme na podložce na různou tloušťku a opět uřízneme na stejnou délku. Spojujeme k sobě tak, aby konce měly různé barvy. Zmáčkneme k sobě o podložku do čtverce, přeřízneme v polovině a opět spojíme proti sobě. Vznikne nám čtverec, ze kterého budeme odkrajovat tenké plátky.

    

Ze zbytků (nejlépe v ladící barvě) si vyválíme tenký plátek, který je stejně velký jako naše šablona z pečícího papíru. Plátek uděláme opravdu tenký, budeme na něj pokládat kousky canu a musíme dávat pozor, aby nebylo tělo propisky příliš tlusté. Snažíme se krájet tenké plátky, pokládáme je na podklad, můžeme si pohrát s otočením vzoru, ale snažíme se, aby se vzor nepřekrýval a navazoval na sebe.

    

Vzor opatrně prsty zahladíme přes pečící papír, igelitový pytlík nebo papír, dokud není jednolitý. Opatrně projedeme na nejširší nastavení, pokud je plátek užší, tak postupně snižujeme nastavení, až máme krásný tenký plátek. Pozor, abyste si vzor moc neroztáhli.

    

Nyní budeme potřebovat naši šablonku z pečícího papíru, opatrně ji dáme na vzor, snažíme se na to již moc nesahat. Obalíme tužku a zaválíme na hladké podložce. Zkontrolujeme spoj, případně ještě zahladíme. Upečeme dle údajů na Vaší polymerové hmotě.

    

Smontujeme tužku a máme hotovo.

konečná podoba výrobku z fimo hmoty

Autorka: Dagmar Kakáčová

 

Fimo hmota sortiment