Návod na zrcátko

V dnešním návodu si vyrobíme malý praktický dárek, který nesmí chybět v žádné dámské kabelce – zrcátko.

Co budeme na výrobu potřebovat?

  • zrcátkový polotovar
  • polymerovou hmotu různých barev (bílá nutná) - třeba FIMO
  • vykrajovátka různých velikostí, buď kolečka nebo čtverečky a vykrajovátko velikosti zrcátka strojek na nudle nebo váleček
  • texturovací houbička (kousek molitanu, hrubý smirkový papír aj.)

Co vše budeme k tvoření potřebovat

Z Polymerové hmoty tvarujeme „mrkvičky“ – od každé barvy čtyři až pět kusů, při použití tmavších barev, prokládejte hodně bílou. Je lepší když má každá mrkvička jinou velikost, pak jsou i výsledné proužky různě široké. Mrkvičky skládejte vedle sebe tak, jak vidíte na obrázku – střídavě širším a užším koncem k sobě. Barevné úseky neopakujte, výsledek bude zajímavější. Při skládání přemýšlejte, jak budou vypadat barvy vedle sebe po smíchání (např. nedáváme fialovou vedle zelené, žlutou vedle fialové apod. – pokud si nejste jistí, zkuste si kousky hmoty smíchat spolu v ruce).

Mrkvičky jemně přitiskněte k sobě a vložte do strojku vertikálně. Projeďte na střední nastavení.

 

    

 

Plátek vždy skládejte na sebe – barvu na barvu. Vkládejte do strojku hranou napřed, abyste se vyhnuli vzduchovým bublinám v hmotě. Barvy se budou do sebe postupně „zapíjet“. Projíždíme, dokud nejsme spokojení. Je lepší zvolit více kontrastní barvy, aby výsledný efekt více vyniknul.

 

    

 

Nyní vezmeme vykrajovátka různých velikostí a vykrajujeme (v tomto případě) kolečka. Snažíme se vykrajovat vždy do jiné barvy a kolečka mezi sebou prohazujeme, otáčíme, prokrajujeme, vykrajujeme i větší celky, dokud nejsme spokojení. Pokud se nám plátek líbí, přikročíme k zahlazení (popsáno níže).

 

      

 

Druhou variantou jak plátek oživit je, kombinovat s jinou barvou. Já si vybrala černou. Kolečka vykrajujeme z barevného plátku a vkládáme do černého (č Kolečka vykrajujeme z barevného plátku a vkládáme do černého (či jinak barevného), černá kolečka nevracíme zpět.

 

    

 

Prohazujeme kolečka, dokud nejsme spokojení – pro lepší orientaci si vykrajovátkem naznačíme, který kus se nám na zrcátko vejde. Pokud se nám plocha takto líbí, vezmeme si papír (může být i pečící) a krouživým pohybem zahlazujeme kolečka do hmoty. Na obrázku je vidět plocha, kde jsou kolečka zahlazená a kde ještě ne.

 

    

 

Pokud chceme motiv ještě oživit, můžeme si vzít jednu kontrastní barvu (většinou bíla nebo černá) a vykrojíme pár koleček a vložíme do motivu. Taktéž pokud se motiv někde úplně nepovedl (viz. šipky na fotografii) můžeme ještě motiv vykrojit a poopravit. Znovu zahladíme. Vezmeme si vykrajovátko o velikosti zrcátka a motiv vykrojíme. Podebereme plochým nožem.

 

    

 

Opatrně z jedné strany vložíme na zrcátko, aby se nám neudělala pod plátkem vzduchová bublina, poopravíme motiv, můžeme ještě vykrojit další části, se kterými nejsme spokojení a zahladíme otisky a nerovnosti opět přes papír. Zrcátko můžeme takto nechat a po upečení vyleštit, nebo si vezmeme texturovací houbičku a motiv podupeme po celé ploše. Na fotografii je vidět část hladká a část texturovaná. Texturou většinou zmizí nějaké nepřesnosti a motiv se do sebe více vpije. Nemáte taky další práci broušením drobné špíny a leštěním. Upečeme dle návodu na polymerové hmotě.

 

    

 

Po vychladnutí motiv opatrně sloupneme a přilepíme buď gelovým vteřinovým, nebo dvousložkovým lepidlem.

 

 

Zde je možná další varianta, mít dva pruhované plátky – jeden barevný a druhý tlumenějších barev – například odstíny hnědé s bílou a vzájemně mezi sebou tyto dva plátky prohazovat (na zrcátku B. je hnědý proužkovaný plát a do něj jsou vkládána barevná kolečka, na zrcátku A. jsou prohazována barevná kolečka mezi sebou v vloženo pár koleček z hnědého plátku).

Jinou variantou jsou vykrajované čtverečky – zrcátko D. je vykrajované, dokud není podklad úplně vykrojený, zrcátko C. je vykrajované jen částečně.

Z plátku A. a B. mi zbylo ještě hodně hmoty, proto jsem použila techniku vložení do jiné barvy – viz. zrcátko E.

 

 

Tato technika má spoustu možností využití a já doufám, že se Vám bude líbit jako mě.

Vaše Kakou

 

Fimo hmota sortiment