Fimo lžička s kravičkou

Budeme potřebovat:

 

  • Bílou polymerovou hmotu (premo nebo fimo hmotu)
  • Další barvy dle vyobrazení
  • Lžičku s širším koncem (např. Ikea)
  • Jako další pomůcky vám stačí ostrý nožík (na odřezávání), něco špičatého (párátko, drátek, jehla)

Potřeby pro tvoření z fimo hmoty

Tip! Pokud nechcete mít v polymerové hmotě otisky prstů, použijte při modelování latexovou rukavici. Časem, s troškou cviku, zvládnete v rukavici i drobné detaily.

Postup na výrobu lžičky z FIMO hmoty

Bílou hmotu si dobře propracujeme (nejlépe na nudlovacím strojku), aby se při překládání hmota nelámala. Vyválíme si plát cca 2 mm tlustý a položíme jej na lžičku. Otočíme na rubovou stranu, uhladíme, aby hmota dobře na lžičku přilnula. Z jedné strany přehneme přes hranu lžičky a taktéž pořádně přihladíme. Seřízneme do roviny a zároveň seřízneme i vrchní část tak, aby přesahovala cca 3mm.

    

Totéž uděláme na druhé straně – pořádně přihladíme hranu, zapracujeme vršek a spojíme do ztracena obě poloviny hmoty.

Připravíme si bílou kuličku – hlavu, z malého množství fialkové – placičku, z černé (hnědé, jakékoliv barvy) si prsty vytvarujeme nepravidelné tenké placičky – flíčky a dvě kapky jako uši.

    

Tip! Mezi jednotlivými barvami si vždy očistěte ruce, abyste si barvu neumazali. Pokud se vám nebude chtít běhat pokaždé k umyvadlu, stejnou službu vám udělají vlhčené ubrousky pro děti.


Fialovou placičku si zaválíme do bílé kuličky, vytvarujeme válec a přitiskneme na lžičku. Špičatým nástrojem uděláme pusinku a nozdry. Připevníme fleky a uši. Dle obrázku si připravíme další drobné kuličky a placky a kravičku zkompletujeme.

    

Hotovou lžičku položíme na plech s pečícím papírem a zapékáme dle doporučení na hmotě. (Fimo hmota 110 stupňů max. 30 minut, Premo na 130 stupňů cca 25minut). Není vhodné tuto dobu překračovat a polymerovou hmotu přepalovat. Nezapékejte polymer v mikrovlnné troubě. Pozor! Po zapečení je hmota měkká a horká, ale stačí ji nechat vychladnout a opět ztvrdne.

Autorka: Dagmar Kakáčová

 

Fimo hmota sortiment