Jak vyrobit sliz? Snadné návody

Výroba slizu je momentálně hitem, kterému podlehlo mnoho dětí. Zábavy si přitom užijí nejen s touto zvláštní hračkou, ale také již během její výroby. Možností, jak sliz připravit, je spousta. Tento článek vám představí dva jednoduché postupy, které zvládne každý. A hotovo budete mít během chviličky. 

 

Sliz z kukuřičného škrobu a kondicionéru

Budete potřebovat:

  • kukuřičný škrob
  • vlasový kondicionér
  • potravinářské barvivo

Postup je naprosto jednoduchý. Stačí smíchat první dvě ingredience dohromady v poměru 2:1. Do mísy si nasypejte dva hrnky kukuřičného škrobu, přidejte hrnek vlasového kondicionéru a pořádně promíchejte. Směs se nesmí rozpadat, zároveň by se ale také neměla příliš lepit na prsty. Množství surovin následně přidávejte podle toho, jak velký sliz chcete mít. Nakonec přidejte trochu potravinářského barviva dle vlastního výběru. Bude stačit jen pár kapek a váš sliz bude krásně barevný.

 

 

Sliz z tekutého lepidla

Budete potřebovat:

Tento postup už je trochu náročnější, přesto ho s trochou trpělivosti zvládne každý. Množství surovin opět záleží na tom, jak velký sliz budete chtít vyrobit.

Na menší sliz vám vystačí dvě lžíce tekutého lepidla. K němu přidejte lžičku mýdla a poctivě, ale jemně obě ingredience promíchejte. Pokud budete míchat příliš zprudka, mýdlo vám napění, proto je důležité postupovat pomalu. Pokud chcete sliz barevný, přidejte asi jednu kapku potravinářského barviva a opět smíchejte dohromady. Následně přijde na řadu jedlá soda. S tou postupujte opatrně, jestliže to přeženete, směs vám nebude držet pohromadě! Celkem budete potřebovat asi lžičku jedlé sody, přidávejte ji ovšem postupně. Pokud to nebude stačit, přisypte klidně trochu víc. Celou směs s jedlou sodou míchejte tak dlouho, dokud ze směsi nezačne vznikat sliz. Míchání vám nejspíš nějakou chvíli zabere, proto buďte trpěliví a sodu opravdu přidávejte pomalu. Stále nezapomínejte na jemné míchání, ať se vám mýdlo příliš nezpění. Jakmile začne směs držet pohromadě, uhněťte ji v dlaních. A máte hotovo!

 

Se slizem si děti dokáží užít spoustu zábavy. Na vzduchu ovšem nemusí vydržet příliš dlouho, proto je lepší uchovávat jej v uzavíratelné krabičce.

 

Potřebujete pomůcky pro výrobu slizu? Koukněte do sekce vše pro výrobu slizu.