Jablonecká bižuterie

Jablonecká bižuterie je celosvětově vyhlášená pro výrobu všech druhů šperků a broušeného skla, napodobující drahokamy a nerosty. Pojďme se na ni blíže podívat.

 jablonecka-bizuterie

Počátky bižuterie z Jablonce

Historie jablonecké bižuterie sahá až do 17. století, kdy se na Jablonecku brousily drahé kameny. Koncem 18. století už byl Jablonec centrem obchodu s broušenými kameny, drahokamy a bižuterními kameny. Rozrůstajícímu se průmyslu sklářství a bižuterie se na Jablonecku začalo věnovat spousta obchodníků a podnikatelů. 

 

 

19. století 

V 19. století se bižuterii začalo opravdu dařit. Po bižuterii a broušeném sklu byla veliká poptávka a začaly vznikat nové brusírny a hutě. Vznikaly brusírny na rafinaci skleněného zboží a další techniky práce se sklem a jeho zpracovávání. Vznikaly nové výrobní postupy, techniky a výrobci hledali způsoby, jak nabídnout trhu nové výrobky. Vznikaly nové druhy celoskleněných knoflíků, nové barvy skel, nebo i výroba kovové bižuterie. Jablonecký kraj se stal skutečným centrem bižuterie, věhlasným po celém světě. Zároveň se ale také zaváděly nové stroje a technologické postupy, což vedlo ke snižování cen i poklesu kvality zboží kvůli nadprodukci.

 

20. století

Bižuterie začala také být vytlačována konkurencí ze zahraničí, například japonská výroba, která ovládla trh. Navíc příchod první světové války veškerý rozvoj jablonecké bižuterie kompletně pozastavil. Naopak po skončení první světové války dosáhla jablonecká bižuterie největšího rozkvětu. Toto období rozkvětu bylo přerušeno až příchodem světové hospodářské krize. Vývoz zásadně klesl a naopak stoupala nezaměstnanost. Později došlo k vyvlastnění jizerskohorských firem a výroba bižuterie se stala součástí národních podniků. Celkově jablonecká bižuterie chřadla, přišla o mnoho odborníků a byla včleněna pod firmy Sloexport a Jablonex.

 

 

Současnost

V polovině 50. let se situace zlepšila s příchodem Sovětského svazu a nových trhů. Výrobny byly modernizovány a stavěny nové. Jablonecká bižuterie se znovu stala světově uznávaným výrobcem s bohatou historií a dobrou pověstí. Začaly se konat výstavy bižuterie. Začaly vznikat nové firmy, podniky se vracely zpět do soukromého vlastnictví. V současné době na Jablonecku najdeme několik desítek firem a Jablonecko si dodnes udržuje svůj statut jednoho z největších producentů skleněné bižuterie. 

 

Kde koupit?

Máte zájem o koupi jablonecké bižuterie? Koukněte se k nám do e-shopu nebo navštivte naši prodejnu.