Kašírování - technika, která vás nadchne

Není kreativnější techniky tvoření, jako je právě kašírování. Jedná se vlastně o vrstvení kousků papírů, které na sobě drží pomocí použití lepidla na tapety. Touto metodou, známou také jako papier maché - papírmašé, se dá vytvořit takřka cokoliv. Fantazii se meze nekladou. Jak tedy začít s kašírováním?

 

Vrstvíme a vrstvíme

Pro samotné kašírování si připravíme předmět, který nám poslouží jako taková šablona, na který budeme papír vrstvit. Můžeme použít balónky, sklenice, láhve, bedýnky, a jiné nádoby či předměty, ze kterých bude možné sundat vyloupaný polotovar. Záleží na tom, jaký budeme chtít mít výsledný tvar.  

Následně je třeba si připravit materiál, který budeme ke kašírování potřebovat a tím je především papír. Můžeme použít i plata od vajíček, toaletní papír či ruličky, noviny a letáky, zkrátka vše z papíru, co se dá využít. Dále se pak jednotlivé kousky namáčejí do tapetového lepidla, nebo se mohou nechat rozmočit pouze ve vodě a rozmělnit na kašičku. Potom se vrství po celé ploše vybraného předmětu tak, aby nám vznikl tvar, který nám pak vykouzlí výsledný výrobek. Postup, jak kašírovat můžete shlédnout na videu níže.

Hotové výrobky si můžeme ozdobit jakýmikoliv barvami na papír, a aby vydrželi dlouho dělat radost, můžeme přestříkat lakem ve spreji

 

Inspirace pro začátek

Máte chuť tvořit  nevíte s čím začít? Možností jaké stvořit výrobky pomocí kašírování je opravdu mnoho. Pomocí talíře, který obalíme igelitem si můžeme vyrobit pěknou mističku, staré zavařovací sklenice nám mohou vytvořit základ pro různé sošky, nebo figurky. Balónek je  zase skvělý pro tvorbu masek. 

 

Tvoříme s dětmi 

Pokud hledáte něco kreativního pro zabavení vašich ratolestí, kašírování je bude zaručeně bavit. Děti se rády ve všem patlají a tak pro ně bude tato technika velkým dobrodružstvím. Je spoustu způsobů, jaké výtvory se s dětmi rozhodnete vytvořit, například jednoduchou mističku.

Tahle technika je výbornou činností, která uklidňuje a podporuje naší tvořivost. Pokud se pro ni rozhodneme, budeme příjemné překvapeni, jak dobře se s papírem pracuje. Na konec ještě dokáže vyvolat úsměv na tváři z pěkného výrobku.