Kde se vzaly skleněné korálky

Skleněné perle ne nadarmo patří k nejoblíbenějším korálkům vůbec. Svůj podíl na jejich popularitě má krásný vzhled podpořený přirozenými vlastnostmi skla. Určitě dobře znáte jemný lesk v odrazu světla, který dodá šperkům jiskru a upoutá pozornost. Stejně tak vás potěší snad neomezené množství barev, se kterými se u skleněných korálků můžete setkat. Pokud pro korálkování vybíráte právě skleněnky, znáte i řadu variant a provedení, díky kterým vykouzlíte nejrůznější originální šperky a doplňky.

Skleněné korálky


Kde se vzaly skleněné korálky?


Skleněné korálky taky měly dostatek času na své oblíbenosti zapracovat. První zmínky o jejich výrobě v Číně a Egyptě pochází z dávných dob před naším letopočtem. Drobné třpytivé kuličky představovaly symbol moci a bohatství, v některých kulturách jim dokonce byla přisuzována magická moc.


Blíž k nám se korálky dostaly až kolem roku 1000 našeho letopočtu, kdy do tajů jejich výroby pronikli Benátčané a po dobu téměř 600 let se stali výhradními výrobci skleněných korálků. Perle už sice nebyly tolik významné, sehrály ale důležitou roli při rozvoji módy a oděvního průmyslu a zůstaly tak stále důležitou komoditou. Dokonce tak důležitou, že šikovní skláři se stali velmi ceněnými. Pokud však například uprchli do cizích zemí před boji, padl tvrdý trest na jejich rodinu a blízké. Po samotném dělníkovi navíc pátral vyslanec, který měl za úkol jej neprodleně zabít.

Skleněné foukané korálky červené skleněné korálky


Korálky do celého světa


S rychlým rozvojem námořnictví se rozšířil rozvoz skleněných korálků do celé Evropy i zbytku světa. Přesto, že poptávka stále stoupala, Benátčanům se nepovedlo udržet svůj monopol. Ještě na chvíli ale zůstali největšími producenty korálků hlavně díky vývozu do Afriky a Asie. Šikovní Evropané si techniky výroby skleněných perel velmi rychle osvojili.


Aby Benátky pokryly většinu poptávky, nechaly část korálků vyrábět v malém a neškodném Česku. A netrvalo to ani 150 let a čeští skláři předběhli ty benátské v produkci i kvalitě ozdůbek. Tradice výroby skleněných korálku a bižuterie se u nás dochovala dodnes. Za „matku“ korálkářů je považován Jablonec nad Nisou, historické dokumenty však uvádějí, že korálkáři průkopníky u nás byli skláři z Šumavy a Jizerských a Kašperských hor.

Jak skleněné korálky vznikají?


S bohatou historií skleněných korálků se vyvíjely i způsoby jejich výroby. Řemeslníci hledali stále nové techniky, které vznik korálku zjednoduší a urychlí. Objevování dalších materiálů a postupů vedlo k zefektivnění práce a výrobě nejrůznějších typů a tvarů perlí, ze kterých můžete vybírat dodnes.

Skleněné korálky


Průkopníky v sériové výrobě korálků byly perličky z fajánsu, předchůdci skleněných korálků. Jemnou směs z křemenného písku a vápence roztavil výrobce v peci, několikrát přemílal a znovu přetavoval. Dřívější skláři však neuměli vyrobit barevné varianty a tak si vystačili jen s přirozenou barvou nebo modrým odstínem, který vznikal za pomoci azuritu. Až v roce 200 před naším letopočtem řemeslníci vynalezli metodu výroby skleněných korálků tahem, která přinesla revoluci ve výrobě. Najednou mohli vyrobit množství souměrných malých korálků v mnohem kratším čase. Metodu výroby tahem dodnes využívají Indové.


A zase ti moudří Benátčané


Až Benátčané přinesli další pokrok. Začali vyrábět korálky vinutím, kdy navíjením skloviny na železný drát a překrýváním vrstev vytvořili různobarevné perle. Zároveň objevili další přísady pro barevnější spektrum korálků. Současně se i objevila metoda foukání, tedy výroba skleněných korálků pomocí sklářské píšťaly. S větší poptávkou potřebovali výrobci rychlejší techniky a tak chytří Benátčané pokročili k výrobě korálků řezáním skleněných trubiček. Sortiment skleněných korálků se tentokrát rozšířil o různé velikosti a tvary perlí.

Barevné skleněné korálky Skleněné foukané korálky


A jak je to s výrobou skleněných korálků dnes? Skláři stále využívají skleněné trubičky pro výrobu malých korálků, zachovaly se i metody výroby foukaných a vinutých korálků. Nejnovější technikou je výroba pomocí skleněných tyčí, které se vtlačí do formy a pak se dále upravují. A nejlepší je, že díky chemickým přísadám skláři umí vytvořit tisíce barevných odstínů. Přidejte poměrně snadné povrchové úpravy pro finální vzhled korálku a máte plné ruce práce s výběrem těch nejhezčích.

Pokud vás tvorba perlí zajímá krok po kroku, podívejte se na video o výrobě skleněných korálků.


Vyberte si nejlepší skleněné korálky


Dost bylo historie, pojďte se podívat, jaké krásy dokáží šikovní skláři stvořit a čím se jednotlivé druhy skleněných korálků liší.


Foukané korálky


Foukané korálky jsou nejkřehčím druhem skleněných korálků a patří mezi ty nejhodnotnější. I když je dnes skláři foukají pomocí forem, stále musí dbát na jemnost a cit při práci. Po vyfouknutí navíc jednotlivé korálky brousí a leští, aby je dovedli k dokonalosti. Foukané korálky využijete především u tvorby šperků pro speciální příležitosti, ozdobte s nimi náušnice a náhrdelníky a dejte vyniknout kouzlu a významu okamžiku.

Foukané korálky

Korálek foukaný zelenomodrý 18 Kč; Korálek foukaný, kulička modrá 15 Kč; Korálek foukaný, váleček světle modrý 18 Kč; Korálek foukaný, kulička crystal 15 Kč


Vinuté korálky


S vinutými korálky naděláte spoustu parády. Vynikají výraznými barvami a nejrůznějšími tvary od klasického korálku, přes obvyklé formy až po tvary zvířátek. Ruční výroba speciálních korálků je náročná a vyžaduje hodně času, proto vinuté korálky pořídíte za vyšší cenu. Investice do nich se však díky originalitě i kvalitě vyplatí. Vinuté korálky jsou ideální pro tvorbu přívěšků a doplňků. Speciální tvary z nich dělají šperk sám o sobě.

Vinuté korálky

Vinuté perle kulička 35 Kč; Glassmetal beads 50 Kč; Korále vinuté vrtulka 25 Kč


Rokajl


Nejznámější skleněné korálky jsou ty rokajlové. Jedná se o malé perličky často podlouhlého tvaru. Vyrábí se strojově sekáním skleněných tyčinek a díky širokým možnostem povrchové úpravy seženete nejrůznější provedení. Český rokajl spolu s japonským je nejkvalitnější na světovém trhu. Skleněný rokajl je jedním z nejzákladnějších prvků korálkování.

Rokajl

PRECIOSA Rokajl 2/0 29 Kč; PRECIOSA Rokajl tyčinka 29 Kč; PRECIOSA Rokajl 11/0 29 Kč; Rokajl tyčinky 6 Kč; Rokajl mix 12 Kč


Mačkané korálky


Mačkanice se vyrábí namačkáním skleněných tyčí do příslušných forem. Podle formy z nich skláři vykouzlí skleněné korálky různých tvarů. Můžete si tak doplnit výtvory o lístky, kapky, srdíčka a další. Dozdobte mačkanými korálky svoje výtvory nebo stvořte unikátní šperky veselých tvarů.

Mačkané korálky

PRECIOSA Pip, California Blue 1 Kč; PRECIOSA Pip, Mramor červená 0,9 Kč; PRECIOSA Thorn, Velentinit 1 Kč; PRECIOSA Pellet, Tmavě modrá 0,5 Kč


Broušené korálky


Jak už název napovídá, broušené korálky vynikají broušeným povrchem. Skláři tak vytvarují skleněné korálky do různých tvarů a velikostí a dodají jim vysoký lesk a netypické odstíny barev. České broušené korálky jsou proslulé po celém světě. Broušené korálky se hodí pro elegantní a honosné šperky, perfektně podtrhnou ženský šarm.

Broušené korálky

Korálky broušené 8 mm 10 Kč; Korálky broušené crystal CAL 10 Kč; Korálky broušené crystal AB 9 kč; Korálky broušené 6 mm 1 Kč; Korálky broušené 6 mm 4 Kč


Práskané korálky


Praskané korálky jsou korálky pestrých barev a tvarů, které jsou ozvláštněné drobnými prasklinkami a bublinkami ve vnitřní struktuře korálku. Vyrábí se tak, že rozpálený skleněný korálek se rychle schladí vodou. Specifický design praskaných korálků dodává šperkům zvláštní šmrnc, velmi dobře vypadají také jednoduché ozdůbky jen z praskaných korálků.

Práskané skleněné korálky

Práskačka broušená fialová 7 Kč; Práskačka JUMBO zelená 14 Kč; Práskačky broušené 18 mm 10 Kč


V e-shopu České korálky si dáváme záležet na výběru kvalitních korálků a na zajímavém sortimentu. Proto u nás najdete vždy ověřené skleněné korálky, které dodají každému šperku třpyt a jedinečný vzhled.