Malování kamínků - kompletní průvodce pro malé i velké

Vytvořte si nádherné dekorace jen s pomocí kamínků a barev. Fantazii se meze nekladou a s trochou šikovnosti bude výsledek skutečně nádherný. Co všechno budete na malování kamínků potřebovat a jak barevný obrázek uchránit před poškozením? To vše včetně inspirace na zajímavé motivy a vzory se dozvíte v následujícím jednoduchém návodném článku.

malovani kamínků

Co budete potřebovat k malování kamínků

K malování kamenů jsou potřeba dvě základní věci. A to vhodně zvolené kameny a správné barvičky. U barviček je důležité vybrat takové, se kterými se bude dobře pracovat a bez problémů chytnou i na netypický povrch kamene. V praxi může jít o následující barvy:

Tip: vše potřebné naleznete v sekci potřeby pro malování na kameny.

malovani kamínků

Dále se vám mohou hodit tyto pomůcky:

  • Bezbarvý lak pro fixaci obrázku
  • Kvalitní štětce různých velikostí
  • Kartáč pro důkladně vyčištění kamene a přípravu podkladu
  • Pěnovou houbičku pro jemné detaily nebo malování podkladu

 

Podle čeho vybírat vhodné kamínky k malování

Aby bylo možné na kámen malovat, musí mít odpovídající rozměry a tvar. Co konkrétně to však znamená záleží podle toho, co chcete na kámen malovat. Pokus si chcete vytvořit abstraktní dekoraci, mohou se hodit nejrůznější kulaté oblázky, ale i jiné nepravidelné tvary. Při tvoření s dětmi jsou oblíbeným motivem zvířátka. Tehdy je dobré zvolit takový kámen, který již svým tvarem připomíná vybrané zvíře.

Při výběru ideálních kamínků na malování hraje roli také jejich povrch. Ten by měl být hladký a jemný, aby na něm dobře držela barva a tvoření bylo o něco jednodušší. Takové pěkně vyhlazené kameny můžete najít například u řeky.

malovani kamínků

Postup malování kamenů krok za krokem

Jakmile budete mít připravené všechny pomůcky a vybrané ty správné kameny, můžete se pustit do práce. V první řadě si povrch kamene důkladně očistěte od případných nečistot, které mohou způsobovat nevzhledné nerovnosti. Pro lepší vyniknutí jednotlivých barev je vždy dobré začínat nejdříve podkladovým nátěrem nejčastěji v bílé barvě.

Jakmile bílá podkladová barva zaschne, je na čase připravit si náčrtek. K tomu využijete tužku. Pomoci si můžete různými šablonami, s jejichž pomocí zvládnete více pravidelný tvar. Pokud náčrtek nakreslíte příliš silně, můžete jednotlivé čáry opatrně přetřít další bílou barvou tak, aby pouze jemně prosvítaly.

Na samotné malování si vyberte takovou techniku, jakou se vám dobře pracuje. Pro začátečníky je obecně asi nejjednodušší použití kvalitních akrylových fix. Pro vytvoření rozdílné struktury se může hodit i houbička nebo štětce.

Jakmile barva motivu důkladně zaschne, přichází na řadu ošetření před vnějšími vlivy. S tím pomůže aplikace bezbarvého laku. Pokud máte v plánu vystavení v interiéru, bude stačit jedna vrstva. Při umístění kamenů ven však může být nutné aplikovat alespoň dvě až tři vrstvy ochranného bezbarvého laku.

 

Jak namalovaný obrázek zafixovat

Obrázek zafixujete použitím bezbarvého laku, jak je uvedeno v návodu. Mělo by se jednat o kvalitní akrylátový lak. Ten aplikujte ve chvíli, kdy jsou barvy na motivu již úplně zaschlé a nemáte v plánu pokračovat s malováním. Některé laky pomáhají chránit i proti UV záření, aby barvy časem nevybledly.

malovani kamínků

Oblíbené vzory pro inspiraci

Pokud se rozhodnete pro malování kamínků, je vždy dobré začít jednoduchými motivy. Jde o nejrůznější abstraktní dekorace. Jakmile si osvojíte techniku, můžete přejít na složitější variace. Na kulatém kamínku se bude krásně vyjímat mandala. Nekonečnou studnicí inspirace jsou květiny nebo zvířátka. Na větší kámen se vám vejde například i krajinka nebo jiný umělecký motiv. Pro pořádnou dávku inspirace můžete navštívit například Pinterest.