Plstění - vše co jste potřebovali vědět + návody

Plstění se používá již od dob Velké Moravy. Jedná se o využití česané vlny na výrobu dekorací, šperků nebo klobouků. Jeho výhodou je, že s minimem pomůcek si vlastnoručně vyrobíte originální kousky.

 

Jak probíhá plstění?

Plstění je proces zpracování zvířecí srsti, kdy se do sebe jednotlivá vlákna zaplétají mechanickým namáháním. Jinými slovy z nadýchaného chomáčku vlny vznikne tvrdý, pevný materiál. Proces se malinko liší v závislosti od metody.

plsteni-dekroace

Co je potřeba k plstění?

TIP: materiál a pomůcky máme zde.
  • K suchému plstění vám stačí tři pomůcky - silný molitan, vlna a plstící jehla.
  • Na mokré plstění je ještě navíc potřeba horká mýdlová voda a místo molitanu forma požadovaného tvaru. 
  • Plstící jehla se vyrábí ve třech velikostech. Silná jehla se používá na zpracování velkých chomáčů vlny nebo plstění základních tvarů. Střední a tenkou jehlou se dodělávají detaily.

plsteni-vlna

Jak správně vybrat vlnu? 

Pokud jste na půdě našli krabice staré česané vlny, raději ještě počkejte s nakupováním pomůcek. Různé druhy mají různé vlastnosti. Některé jsou k plstění jako stvořené a jiné se naopak vůbec nehodí. 

Merino vlna je naprosto univerzální, protože se hodí i pro alergiky. Má sklony ke žmolkování a tím pádem se skvěle hodí i na výrobu dekorací přímo na oblečení. Obyčejná ovčí vlna má stejné vlastnosti a vyjde levněji.

Angorská vlna se snadno sráží a plstnatí. Svetr od babičky bude nejspíš právě z angorské vlny, protože se využívá především při ručním pletením. Cenově stále vychází poměrně příznivě.

Kašmírová vlna má také tendence ke žmolkování a plstnatění a používá se především na výrobu luxusního oblečení. Získává se vyčesáváním spodní vrstvy srsti kašmírských koz.

Suché plstění 

Připravte si molitan, plstící jehlu a česanou vlnu. Plstící jehla má po stranách vrásnění, a když s ní propichujete chomáček vlny, jednotlivá vlákna se na vrásnění zachytávají a postupně se do sebe zaplétají

Chomáček vlny stlačte do kuličky, položte na molitan (pro začátek stačí houbička na nádobí) a propichujte jehlou. Dejte pozor na prsty a pod molitan si dejte podložku, abyste si nepoškrábali stůl. 

Chomáček si přidržujte, propichujte a postupně otáčejte, dokud z vlny nevznikne malá tvrdá kulička. Tu můžete například navléknout na ketlovací jehlu a originální náušnice jsou na světě.

 

Plstěná brož 

Pokud si chcete uplstit specifický tvar, můžete si vybrat mezi vykrajovátky na cukroví, nebo si sami formičku vyrobit. 

Položte formičku na molitan a vyplňte po okraj vlnou. Chomáček propichujte a vyplňujte tvar formičky. Nejprve uplstěte vlnu na krajích formičky, ať chytíte tvar a poté vyplňte střed. Pokud vám vlna v průběhu dojde, můžete kdykoliv přidat. 

Při sundávání hotové brože z molitanu postupujte pomalu. Postupně jemně vytahujte vlákna, která se v molitanu zachytila. Následně si brož přitavte na spínací špendlík. Můžete si vytvořit originální symbol, který pro vás něco vyjadřuje.

 

Zdobení textilu suchým plstěním 

I při zdobení textilu stačí tři základní pomůcky - molitan, vlna a plstící jehla. Navlékněte vybraný kus oblečení na molitanovou podložku lícem nahoru. Použít můžete opět formičku. Pokud chcete větší obrázek, obtáhněte si ho podle předlohy tužkou přímo na oblečení. 

Postup je stejný - nejprve si uplstěte kraje tvaru, a poté vyplstěte střed. Postupně přidávejte vlnu, dokud není obrazec hotový. Pokračujte v propichování, dokud nezapracujete vlnu tak, aby z obrazce netrčela vlákna vlny. Mohou nejen kazit celkový dojem, ale také se někde zachytit a narušit výsledek. 

Oděv opět opatrně a pomalu oddělte od molitanu tak, aby vlákna nezůstala v podložce. Veškeré výrobky je na závěr potřeba přežehlit z obou stran přes pečící papír.

 

Mokré plstění 

Na mokré plstění se nejlépe hodí česaná ovčí vlna. Dále už stačí jen horká mýdlová voda a igelitový ubrus na stůl.

Namočenou vlnu pokládejte do požadovaného tvaru, který bude díky mýdlu držet i po uschnutí. Můžete opět využít formu. Například pokud chcete krabičku na mýdlo, obalujte přímo mýdlo. A pokud chcete pouzdro na nůž, tak si ho prostě obalte igelitem a postupujte stejně. Vznikne vám obal přímo na míru

Vlnu namáčejte v průběhu tvarování do teplé mýdlové vody a třete ji rukama, aby se propletla. Voda spolu s vyšší teplotou a mýdlem napomáhají k poddajnosti vláken. Ty se tak dobře propletou a propojí v pevný celek. 

Mokrou metodou si můžete vyrobit pouzdro na nářadí, podtácky, papuče, klobouky, nebo třeba i falešné dredy. Na závěr opět přežehlete výrobek přes pečící papír. 

 

Proč začít s plstěním?

Plstění není jen o výsledném výrobku. Celý proces výroby vám pomůže odreagovat se od všedních událostí. Dětem zlepší jemnou motoriku a společné vyrábění může příjemně zpestřit dlouhé zimní večery. 

Vyzkoušejte si metodu našich babiček a vyrobte si vlastní vlněné dekorace!