Kumihimo - pletení šňůr

Kumihimo je téměř 2 000 let stará technika splétání šňůr, která, jak její název napovídá, pochází z Asie, konkrétně z Číny. Svůj původ má mezi samuraji, kteří si splétáním krátili dlouhé chvíle a tvořili z nejrůznějších látek doplňky k běžným oděvům i svému brnění. Dnes je kumihimo celosvětově rozšířená technika výroby náramků, přívěsků a dalších ozdob nejen pro lidi, ale často i pro čtyřnohé mazlíčky.
 
výrobky z kumihimo  produkt kumihimo
Zdroj: janbuday.com,deviantart.com
 

Princip techniky kumihimo

Ke splétání se tradičně používá stav, který může mýt hned několik podob. Stav umožňuje pro splétání šňůr použít obě ruce a udržet si v jednotlivých šňůrách velmi důležitý pořádek. Jednotlivé stavy se od sebe liší především velikostí a tvarem – záleží co má z vašeho splétání vzniknout. Nejčastějším typem stavu je dřevěné nebo papírové kolo, kterému se říká marudai, které vidíte i na obrázku. Popularitu stavu marudai dlouhodobě zajišťuje jeho nenáročnost na zkušenosti.
 
kumihimo papírový stav  dřevěný stav na kumihimo
Zdroj: joscolace.com.au, forumsamerica.com
 
Nejjednodušší šňůry se pletou ze 4 nebo 8 pramenů bez ohledu na tvar šňůry. Setkat se můžete s trojúhelníky, plochými šňůrami, ovály i obdélníky. Výjimkou nejsou ani šňůry duté.

Spletejte pomocí kumihimo i vy

Splétání technikou kumihimo je velká zábava a ani nestojí moc peněz. Vhodné hedvábné šňůry u nás koupíte v mnoha barvách a různých tloušťkách velmi levně. Na internetu navíc najdete mnoho videonávodů úplně zdarma – nemusíte tak chodit na žádné placené kurzy. Tvořit můžete pěkně v teple a pohodlí svého domova.
 
Návody na kumihimo najdete na  Youtube.com
 
Kumihimo hedvábná šňůra hedvábná šňůra pro kumihimo  hedvábná šňůrahedvábná šňůra pro kumihimo černá  
Hedvábné šňůry z naší nabídky (ukázka)
 
 
Vyzkoušejte kumihimo i vy. Splétejte šňůry a šňůrky a tvořte z nich nevšední šperky a ozdoby. Své výtvory pak můžete snadno zkombinovat s nejrůznějšími korálky, které produktu dodají na atraktivitě. 
 
Sortiment pro kumihimo