Kreslení mandal - vše co jste potřebovali vědět

Mandala představuje celý vesmír. Jedná se o duchovní a rituální symbol v hinduismu a budhismu. Nemusíte však být zrovna hinduistou nebo buddhistou, abyste si mohli doma mandalu nakreslit. Budete vás to bavit, zbavíte se stresu a potrénujete mozek. Nevíte jak začít? Poradíme vám.

 

Co je to mandala a co symbolizuje

Mandala je obrazcem symbolizujícím celý vesmír. Jedná se o nekonečno, dokonalost, rovnováhu, geometrii, sjednocení, meditaci a vědomí zároveň. Mandala rozhodně není jen obyčejný kruh nebo běžná omalovánka.

mandala-kresleni

Jak funguje mandala?

Mandala harmonizuje chaos, je nositelem harmonie, očišťuje a pomáhá vytvářet pořádek. Pomáhá lidem, aby se zbavili všeho špatného, je zdrojem klidu a lásky. Přibližuje člověka k sobě samému. Jak to dělá? Zkrátka tím, že je. Je vyráběna s láskou a láska pak prostupuje vším. Největší síla mandaly je v jejím středu.

 

Proč kreslit mandaly?

Původně byly mandaly tvořeny z barevného písku a jiných sypkých materiálů. Vy si je však klidně můžete namalovat. Prospějete tím především svému duševnímu zdraví. Jedná se vlastně o jakýsi druh arteterapie. Při kreslení se uvolníte, zrelaxujete, zbavíte se stresu. Kreslení mandal vám umožní na chvíli vypnout a ponořit se do jiného světa. Zároveň také potrénujete svůj mozek (při malování člověk používá obě mozkové hemisféry). Zapojení obou hemisfér zlepší vaše motorické a koordinační schopnosti. Budete rozvíjet logiku, kreativitu, soustředěnost.

 mandala kresleni

Tip: podívejte se na barvy k malování mandal u nás na e-shopu.

Jak se kreslí mandaly?

Nakreslit vlastní mandalu je snadné, přesto pro vás máme pár rad do začátku:

  • Pokud se necítíte na tvorbu vlastní mandaly, začněte s vybarvováním předtištěných vzorů.

  • Nejprve kreslete mandaly jednoduché. I ty budou krásné.

  • Při kresbě postupujte od středu k okrajům a nebo naopak.

  • Kreslete co chcete, používejte barvy jaké chcete. Nenechte se ničím omezovat a rušit.

 

Jak pracovat s mandalou?

Chystáte-li se vybarvovat předlohu, zvolte si jednoduše tu, která se vám nejvíce líbí a která vás osloví. Malujete mandalu vlastní? Udělejte si hezký čas pro sebe, nenechte se rušit. Do tvarů a barev vložte svou náladu, pocity, to jak vám právě teď je. Kreslete. Pamatujte, že nejde o výsledek, ale o proces tvoření. Na závěr si najděte čas, prohlédněte si svou mandalu a nechte ji na sebe působit. Co cítíte?

Tip pro vás: Můžete vytvořit i mandalu, která léčí. Stačí, když do ní vložíte při kresbě své přání.

 

Jak malovat mandaly na kameny?

Pokud jste začátečníci, vyzkoušejte mandaly tečkované. Nejprve na kamínek naneste podkladovou akrylovou barvu a nechte ji zaschnout. Potom si vezměte fixy, doprostřed kamínku udělejte puntík a pokračujte tečkami okolo něj. Měňte barvy podle libosti a dělejte další a další tečky okolo prvního puntíku, dokud celý kamínek nepomalujete.

Tip pro vás: Chcete-li, aby mandala působila plastičtěji, udělejte do větších puntíků malé bílé tečky.

 

Jak nakreslit mandalu na zeď?

Mandalu si nejprve nakreslete na tenký papír ve velikosti 1:1. Potom celou zadní stranu papíru začerněte měkkou tužkou. Papír otočte zpět a připevněte ho páskou na zeď. Když teď mandalu obtáhnete, překleslí se na zeď. Pak už ji stačí jen vybarvit, s čímž vám pomohou hobby akrylové barvy.