Jak uplést náramek? Návody, tipy a rady, jak na to

Lidé si už od pradávna zdobí tělo nejrůznějšími šperky, ozdobami, náhrdelníky nebo náramky. Pokud chcete, můžete si náramek uplést i sami nebo ho pro někoho vyrobit jako dárek. Poradíme vám, co k tomu budete potřebovat i jak postupovat. Připojíme i pár důležitých rad a tipů.

 

Seznam potřebných věcí na výrobu náramku

    • barevné bavlny (alespoň 4 barvy)
    • nůžky
    • zavírací špendlík
    • metr

 

Tip - podívejte se také na naše další návody:

Příprava před pletením

Ustřihněte z každé bavlnky, se kterou si chystáte plést, asi 50 centimetrů. Použít můžete 4 různě barevné bavlnky (potom z každé barvy ustřihněte dvakrát po 50 centimetrech) nebo 8 různě barevných bavlnek (potom z každé bavlnky ustřihněte jen jedenkrát po padesáti centimetrech). 

 

Svažte všechny bavlnky dohromady uzlem. Do uzlu zapíchněte zavírací špendlík a bavlnky připevněte například na malý polštářek, který si pak položíte na kolena nebo před sebe na stůl. 
Narovnejte bavlnky vedle sebe tak, aby se navzájem nedotýkaly a nepřekrývaly. Bavlnky by za sebou měly být v pořadí, v jakém chcete, aby za sebou byly proužky na náramku.

Tip pro vás: Nedělejte uzlík úplně na konci bavlnek, ale nechcete nad uzlíkem asi 10 cm volných. Je to proto, abyste nad uzlíkem mohli zaplést copánek a náramek pak zavázat na ruku. Zaplétat copánek budete i na opačné straně náramku, až skončíte s pletením.

 bavlnene-naramky

Pletení náramku

Vezměte bavlnku, která leží zcela vlevo (s tou teď budete plést celý proužek) a tu, která je vedle ní. Udělejte s první bavlnkou uzlík na vedlejší bavlnce. Potom udělejte ještě jeden uzlík na té samé bavlnce. Položte první bavlnku, s kterou nyní pletete, na druhé místo.

Pokračujte stejným způsobem. Opět uchopte bavlnku, s kterou nyní pletete, a udělejte dva uzlíky na další bavlnce v řadě. Dělejte postupně dva uzlíky na všech bavlnkách, ze kterých pletete a nakonec bavlnku, která byla původně zcela vlevo, položte zcela vpravo. První proužek na náramku máte hotový. Pusťte se do druhého.

Uchopte bavlnku, která se nyní nově ocitla zcela vlevo a pusťte se stejným způsobem do druhého proužku. Pokračujte v pletení, dokud náramek nebude dostatečně dlouhý.

 

Jak na správné uzlíky

 
 
První bavlnkou (vždy tou, která leží zcela vlevo) dělejte uzlíky vpravo. První bavlnku vezměte do pravé ruky, sousedící bavlnku do ruky levé a první bavlnku kolem druhé obtočte. Vznikne uzlík. Ten utáhněte. Stejným způsobem udělejte uzlík druhý. Opět utáhněte. 

Tip pro vás: Snažte se o to, abyste náramek pletli směrem dolů a také trochu šikmo. Uzlíky je nutné pevně utahovat.

 

Zakončení náramku

Už je náramek dost dlouhý? Udělejte na všech bavlnkách uzel a ze zbytku bavlnek zapleťte copánek. Zbytek bavlnek odstřihněte. Nyní můžete náramkem ozdobit své zápěstí, máte hotovo. Případně náramek můžete někomu darovat.