Jak vyrobit náramek z korálků? Návody, tipy a rady

Výroba náramku z korálků je skvělý způsob, jak začít s korálkováním. Výroba náramku je poměrně jednoduchá a nevyžaduje žádné speciální dovednosti a nástroje, takže si s tím poradí i začátečníci.

V tomto článku vám představíme jednoduchý návod na výrobu náramku z korálků a poskytneme vám tipy na to, jak si vybrat vhodné korálky a jak je správně spojit. Naučíme vás také základní techniky, které můžete využít při výrobě dalších šperků z korálků. Připravte se na zábavnou a kreativní činnost, která vám umožní vytvořit si svůj vlastní unikátní náramek.

 

Řešení pro začátečníky - zde

 

Publikované návody:

 

Jak obecně postupovat při výrobě náramku?

  1. Nejdříve zvolte správný typ korálků a materiál, jako jsou dráty, provázky nebo zapínání. Existuje celá řada druhů korálků s různými tvary, velikostmi a barvami, takže záleží na vašich preferencích a nápady se mohou různě kombinovat.
  2. Dále určete správnou délku náramku. Délku určíte podle velikosti zápěstí a také podle toho, zda potřebujete volnější nebo přiléhavější náramek. Obecně se doporučuje přičíst k délce náramku 2 cm.
  3. Poté je třeba zvolit správný typ zapínání a materiálu na navlékání korálků. Zapínání může být kroužek, háček nebo spona. Materiálů na navlékání korálků je nepřeberné množství jako například silonový drátek nebo elastický provázek, který je vhodný pro začátečníky.
  4. Následuje samotné navlékání korálků na provázek nebo drátek. Zde je důležité dodržovat pořadí korálků podle připraveného návodu. Pokud chcete vytvořit složitější design, můžete přidat různé druhy korálků a další ozdoby, jako jsou kroužky, srdíčka nebo kytičky.
  5. Poté, co máte navlečené všechny korálky, je nutné připojit uzávěr k obou koncům náramku. Využít k tomu můžete kroužky, háčky nebo spony.
  6. Nyní jen zkontrolujete, zda se vám náramek líbí a zda je pohodlný při nošení a nikde netlačí.

 

Jak vyrobit náramek se zapínanim?

Vytvoření náramku se zapínáním můžete kombinovat různé techniky a materiály. Zde jsou tři základní metody, jak toho dosáhnout:

1. Použití uzlu a karabinky či jiné záponky

  • Po dokončení náramku na jednom konci vytvořte pevný uzel
  • na tento konec připevněte karabinku nebo jiný typ záponky
  • na druhém konci umístěte  protikroužek nebo adjustační řetízek, který umožňuje nastavit délku náramku

 

2. Použití zamačkávacího rokajlu

 

Kombinace obou metod pro větší pevnost

  • pro zvýšení pevnosti lze kombinovat metodu uzlu a zamačkávacího rokajlu
  • nejprve vytvořte uzel a k tomu přidejte zamačkávací rokajl, který přidělejte kleštěmi

 

Video návody na výrobu náramku z korálků

Jak udělat náramek z provázku?

Co budete potřebovat?

  • Provázek (bavlněný nebo jiný přírodní materiál)
  • Nůžky
  • Lepidlo nebo zapalovač (pro zajištění konců)
  • Případně korálky pro dekoraci
  • Sponu pro snadné zapínání (volitelné)

1. Vyberte si provázek - začněte výběrem provázku. Bavlněný provázek je ideální díky své pevnosti a snadné manipulaci. Vyberte si barvu nebo kombinaci barev, které se vám líbí.


2. Příprava provázku - ustřihněte si kousek provázku o délce přibližně 1,5 až 2 metry (záleží na požadované tloušťce náramku a zvolené technice). Pokud plánujete vytvořit náramek s korálky, nezapomeňte je navléknout na provazek.


3. Začněte pletení - začátečníci mohou začít s jednoduchým plochým nebo spirálovým uzlem. Držte konci provazku pevně mezi prsty a začněte pletení podle vybrané techniky. Ujistěte se, že uzly jsou pevné a rovnoměrně rozložené.

 

4. Přidání korálků  - po každém uzlu nebo skupině uzlů můžete přidat korálek

 

5. Ukončení náramku - jakmile dosáhnete požadované délky náramku, zakončete uzly. Můžete použít trochu lepidla na konci posledního uzlu nebo opatrně zapálit konec provazku zapalovačem (pouze u materiálů, které to umožňují).


6. Připevnění spony - sponu připevněte na oba konce náramku