Jak uvázat pruženku?

Při tvoření z korálků se jistě jednou setkáte také s pruženkou. Tímto termínem se původně označovaly především ploché elastické krejčovské pásky různých barev a velikostí, stejně se ovšem označují také tenká silikonová vlána, která své uplatnění nachází především při výrobě náramků z korálků. Korálování s pruženkou přináší velmi zajímavé a atraktivní výsledky, práce s ní ale nemusí být vždy jednoduchá a je nutné u ní dodržovat speciální postupy, aby byl zajištěn správný výsledek.

Práce s pruženkou

Pruženka je vyrobena z extrémně elastického materiálu, který se dokáže natáhnout až na dvojnásobek své délky. Navlékání korálků nelze provádět napřímo (jako například u vlasce) a používá se speciální korálkovací jehla nebo se korálky navlékají přes jehlu a nitku. Druhým problémem u pruženky je její zavazování (po dokončení výrobku). Při vytváření uzlíku je potřeba myslet na to, že se pruženka dokáže natáhnout i v něm a snadno se zase vyvleče, proto se vlákno váže speciálními postupy. Aby byl náramek (nebo jiný druh výrobku) dostatečně pevný i pružný, je vhodné používat alespoň dvě vlákna pruženky, které se zavazují každé zvlášť.

náušnice výroba

Vytváření uzlu na pružence

Pruženka se zavazuje primárně až po dokončení navlékání – během navlékání je lepší si ponechat delší vlákno, z kterého se korálky nevyvlečou. Pokud jsou všechny korálky navlečeny, zastřihne se pruženka tak, aby byla na obou koncích dostatečná délka k manipulaci (ponechává se 5 cm i více). Uvazování je možné provést jednoduchým nebo složitějším uzlem, ten základní pracuje pouze s vytvořením očka a provlečením obou konců, ty složitější pak využívají nekolikanásobné omotávání a následně jištění běžným uzlem (jedná se například o uzel čtvercový nebo chirurgický). Při zakončování je potřeba:

  • pruženku protáhnout do maximální délky a stahovat v této formě
  • stáhnout na jedné i na druhé straně, aby se uzel pojistil
  • použít lepidlo nebo lak na nehty a nechat zaschnout, uzel zůstane lépe zafixován

Než uzel zalepíte, je dobré vždy vyzkoušet, že v dané délce budete schopni výrobek bez problémů roztáhnout a nosit (např. natáhnout náramek na ruku).

náušnice výroba