Vyšívání - představení, techniky a návody

Již několik let sama objevuji možnosti a krásu vyšívání, a v tomto článku bych ráda i vám nabídla možnost nahlédnout do tajů této ruční techniky zdobení látky. 

vyšívání

 

Co to je vyšívání? 

Vyšívání je metoda zdobení podkladového materiálu, nejčastěji látky nebo papíru, našíváním nebo všíváním příze, nejčastěji barevné. 

 

Kousek z historie vyšívání

Některé zdroje uvádí, že ve staré Číně byla metoda vyšívání známá už v pravěku, později se přesunula i do Indie a Egypta. V Evropě se vyšívání začalo objevovat na počátku našeho letopočtu, a od té doby se těší velké oblibě. V různých obdobích byly preferované různé styly vyšívání, například v době renesance byl oblíbený styl tzv. bílého vyšívání, tedy zdobení osobního prádla a kapesníků. 

 

Vyšívání pro úplné začátečníky

Vyšívání je technika ručních prací, která je vhodná i pro úplné začátečníky i z řad dětí. Pro ty je nejlepší předtištěný vzor na textilii s velkými oky, na který se vyšívání tupou vyšívací jehlou a nehrozí tak poranění. Předtištěné vzory jsou k dostání v galanteriích, obchodech s látkami i papírnictvích či hračkářstvích. 

vyšívání

 

Pro zájemce z řad pokročilejších

Obecně lze říct, že vyšívání může být zábavou pro kohokoliv, každý může najít styl, který se mu líbí. Pro pokročilejší, a zvláště starší, může být vhodné vyšívání ostrou jehlou do látky. Od jednoduchých vzorů, obrysů, můžete přejít až ke složitějším stehům, které poté mohou vytvářet složité obrazce a zcela pokrýt podkladovou látku. 

Existují i vyšívací stroje, které vyšívání předem naprogramovaný vzor, nebo vyšívají podle vedení rukou. Strojové vyšívání je ale opravdu vyšší dívčí...

 

Co k tomu budu potřebovat?

Pro úplný základ budeme potřebovat vyšívací jehlu, vyšívací přízí a látku. Vyšívací jehla se od obyčejné jehly na šití liší širším a větším očkem, do kterého je možné navléknout i silnější přízi. Příze je velký výběr, a je jen na Vás jakou zvolíte. Nejlépe Vám pořadí přímo v galanterii, kde můžete pořídit veškeré vybavení pro vyšívání. A jelikož boří vyšívání potřebujeme mít látku vypnutou, je vhodné použít rám, který je nejčastěji kulatý, složený ze dvou do sebe zapadajících dílů, mezi které se vloží látka a zůstane tak napnutá. 

 

 

Kde hledat inspiraci?

V dnešní době na tuto otázku existuje jednoduchá odpověď - na internetu. Podle mě je nejlepší najít si video s návodem k různým stehům, výšivkám, technikám, prostě podle toho, co se Vám líbí. Na videu můžete vidět přímo postup, jednotlivé kroky, které někdy v kreslených a popisovaných článcích nejsou dobře pochopitelné. A pokud Vás baví experimentovat a objevovat, není od věci jen tak si vzít jehlu, přízí a látku a vymýšlet si svůj vzor, podle své fantazie, a objevovat možnosti. 

 

Závěrem bych Vás k vyšívání chtěla povzbudit. Zkuste to, buďte hraví, a když se něco nepovede napoprvé, nezoufejte. I švadleně se někdy nit zamotá…