Návod na výrobu stromu ze zlomků polodrahokamů

V dnešním návodu nám paní Eliška Břicháčková ukáže, jak si vyrobit krásný přívěšek z úlomků polodrahokamů.

 

Co budeme potřebovat?

 

Jak na to?

strom výroba sošky z minerálů

 

Vezmeme si drát silný 1mm a podle toho co chceme vytvořit, zvolíme délku drátu. Na dekoraci mám délku 55 cm na přívěsek 17 cm, a pokud budeme dělat náušnice zvolíme délku kratší zde se dají použít náušnicové kreole. Na každé straně drátu přidáme ještě 2 cm, abychom mohli vytvořit očko, takže místo 55 cm štípacími kleštěmi uštípneme 59 cm dlouhý drát.
Tento drát si zformujeme do kruhu, můžeme k tomu použít třeba hrnek, abychom měli hezký kruh. Ty dva centimetry drátu navíc použijeme na očko. Jeden konec ohneme keltovacími kleštěmi do strany, druhý konec nahoru. Drátkem, který máme do strany, omotáme ten nahoru tak že nám vznikne očko, přebytek drátu ucvakneme.

 

strom výroba sošky z minerálů
 

Poté si vezmeme drát silný 0,4 cm a ucvakneme si v délce 20 cm 38 kusů (na dekoraci).
Na přívěsek v délce 10 cm 16 kusů.
Poté začneme drátky jeden po druhém namotávat na vyrobený kruh, vždy kousek drátku cca 0,5 cm přiložíme ke kruhu a konec obtočíme, takto připevníme všechny drátky.

 

strom výroba sošky z minerálů
 

Když máme všechny připevněné, rozdělíme je na dva prameny.

 

strom výroba sošky z minerálů
 

Rozdělené drátky stočíme dokola, vznikne nám kmen stromu.


 strom výroba sošky z minerálů

Drátky, které nejsou stočené, nyní máme opět dva prameny, každý rozdělíme na dvě části a stočíme, vysvětlím to na přívěsku, zde začínáme s 16 drátky, ty rozdělíme na 8 a 8 ty stočíme, máme pořád 8 a 8 vezmeme si, jeden pramen po osmi ten rozdělíme na 4 a 4 a stočíme, následně jeden pramen po čtyřech rozdělíme na 2 a 2 a stočíme. Koncové větve budou pouze ze dvou drátku, které rozdělíme po jednom. To samé uděláme s druhou stranou.
Na jakou délku větve zkroutíte je na vás, je to podle toho jak je chcete mít dlouhé.


 strom výroba sošky z minerálů

Nyní na koncové větve začneme navlékat zlomky z polodrahokamů, jaké druhy zlomků zvolíte, je na vás můžou to být polodrahokamy podle znamení zvěrokruhu nebo významu.
Já jsem zvolila Avanturín a Citrín (dekorace) a na přívěsky Tyrkenit, Ametyst a černý Achát.
Já jsem na dekoraci volila podle významu Avanturín navozuje klid, rovnováhu a harmonii. Citrín pomáhá překonat stavy neklidu, strachu a nespokojenosti.
Kolik zlomků navlečete, záleží na tom, jak jste si nechali dlouhé koncové větve, poté co máte navlečeno, přiložíte drát ke kruhu a obtočíte, poté přebytek drátu odcvaknete.

 

strom výroba sošky z minerálů

Takto uděláme i zbytek větví, pokud chcete udělat některé větve volné, navlečte zlomky a drát obtočte zpět kolem větve to samé udělejte i z druhým drátkem a zbytek odcvakněte.


 

strom výroba sošky z minerálů

Když máme hotovo keltovacími kleštěmi si zamáčkneme konce drátků. A následně pomocí kleští zkroutíme větve a kmen stromu. Přívěsek dáme na řetízek nebo černou kůži a dekoraci pověsíme.

 

strom výroba sošky z minerálů