Jak vybrat snubní prsten?

Když se řekne svatba, většina z nás si vybaví krásnou kytici či nadýchané svatební šaty. Ty jsou bezpochyby nedílnou součástí každého obřadu, rozhodně však ne tou nejdůležitější. Toto prvenství bez debat patří snubním prstenům, které nám budou připomínat náš svatební den ještě mnoho let po svatbě. Jejich výběru bychom proto neměli ponechat náhodě. V potaz je potřeba vzít nejen vzhled prstýnků, ale také jejich funkčnost a praktičnost v běžném každodenním životě.

wedding-rings-gb376bb70e_1280

Vyberte vhodný materiál i povrch

Prvním kritériem, na které bychom se měli zaměřit ještě dříve, než se vydáme do klenotnictví či průzkumů e-shopů se snubními prsteny, je materiál. Nabídka jde v současné době opravdu široká. Přestože je samozřejmě k dostání především klasika v podobě bílého, růžového či žlutého zlata a stříbra, vybírat můžeme také mezi snubními prsteny z chirurgické oceli, platiny, titanu či palladia. Výjimkou nejsou ani netradičnější materiály jako například dřevo – jelikož však podobné výstřední kousky v běžné nabídce klenotnictví nenajdeme, v dnešním článku se zaměříme primárně na prsteny z drahých kovů.

Kromě materiálu je nutné rovněž zvážit také upřednostňovaný povrch prstenu. Zatímco dříve bychom v nabídce šperkařů našli pouze lesklé, broušené či pískované prsteny, dnes jsou k sehnání i exotičtější kousky v podobě matu, saténového či drásaného povrchu, případně tzv. ice povrchu připomínajícího ledovou námrazu. Zajímavou volbou může být i povrch tepaný, je však dobré zvážit, zda se vám tento trend bude líbit i za pár let. Pokud je totiž u snubního prstenu něco opravdu důležité, tak jeho nadčasovost.

 

Záleží i na profilu prstenu

Důležitou součástí nejen vzhledu prstýnku, ale také jeho pohodlného nošení, je tzv. profil, tedy tvar. Mezi nejoblíbenější profily patří kulatý, který nepřekáží při nošení a nezadrhává se o oblečení. Setkat se však můžeme například také se stylovými plochými prsteny, které jsou populární zejména u mužů, případně také s prsteny s konkávním profilem, tedy s plochou vnitřní částí a lehce zakřivenou vnější částí. Mezi méně tradiční profily patří například lichoběžný či půlkulatý. 

Pokud si nejste jistí, který typ vám z hlediska funkčnosti bude vyhovovat nejlépe, jednoduše se podívejte na profil svých oblíbených prstenů. Sázkou na jistotu jsou obecně méně komplikované profily, tedy rovný či kulatý. 

 

Kameny – no či ne?

Otázka, zda zvolíte prsten s kamenem, či nikoliv, se týká především žen. Mnoho dam touží po krásném snubním prstenu s velkým diamantem, ten však nemusí být vždy tou nejlepší volbou. Zejména v případě, že hodláte prsten denně nosit, se zvyšuje riziko poškození či ztráty diamantu (či dalšího drahého kamene). Pokud se kamene přece jen nechcete vzdát, volte spíše prsteny s menšími vsazenými kamínky, které příliš nevystupují. Ocení to i váš šatník – větší kameny mají tendenci se při oblékání zadrhávat o oblečení a zejména u svetrů vytahovat očka.

 

Zvažte, kolik chcete do prstenu investovat

Před výběrem prstenu je rovněž vhodné si ujasnit váš rozpočet. Cenové rozpětí snubních prstenů je opravdu široké, díky čemuž můžete nákup prstenu snadno přizpůsobit vašim finančním možnostem. Pokud prsten neplánujete nosit každý den, sáhnout můžete samozřejmě po levnější variantě, pro každodenní nošení je však vzhledem ke kvalitě a odolnosti prstenu potřeba trochu připlatit. Druhou variantou je pořídit opravdu drahý prsten, který budete nosit pouze na zvláštní příležitosti, a nebudete se tak muset obávat jeho poškození či ztráty při každodenních činnostech.

Pokud bychom se měli podívat na konkrétní ceny, zjistíme, že nejlevnější variantou jsou prsteny z chirurgické oceli, které zakoupíme do 4000 Kč. V této cenové kategorie najdeme také prsteny z titanu. Dražší variantou je žluté či bílé zlato, jehož cena se může vyšplhat až k desítkám tisíc. Nejdražším materiálem je bezpochyby platina – cena prstenů se pohybuje od desítek až po stovky tisíc. 

TIP: Doporučujeme článek na které ruce nosit snubní prsten, kde se dozvíte veškeré potřebné infromace.

 

Pozor na velikost i tloušťku

Pokud jste si vyhlédli své vysněné prstýnky, přišel čas na výběr vhodné velikosti. Zejména pokud chcete prsten nosit denně, měl by vám sedět jako ulitý. Zárukou vhodně zvolené velikosti je návštěva kamenné prodejny, využít však můžete také speciální pásky na měření velikosti prstenu. Myslete však na to, že se vám může během života lehce měnit váha, a prsten by tak měl vždy mít menší rezervu. Zároveň to s ní zase nepřežeňte – příliš volný prsten byste dříve či později ztratila.

Kromě velikosti prstenu je potřeba zvážit také je tloušťku, která úzce souvisí s již zmiňovaným profilem. Obecně platí, že tenčí prsteny jsou méně odolné a mohou se snadno zdeformovat. 

 

Nezapomeňte na svůj styl

Na závěr nezapomeňte zvážit, zda se vybraný prstýnek hodí k vašemu stylu oblékání a dalším šperkům. Zatímco muži obvykle volí jednoduché kroužky, ženy často sahají po extravagantních designech, které však mohou během pár let vyjít z módy, případně se nemusí hodit k ostatním šperkům. Ať už se však rozhodnete pro jakýkoliv styl, vždy by se měl líbit primárně vám – rady okolí proto berte spíše s rezervou.

 

Přes internet nebo v kamenné prodejně?

Nabízí se samozřejmě otázka, zda prsten zakoupit v kamenném klenotnictví či přes internet. Obě možnosti mají svá pro a proti, v obou případech však platí, že bychom měli prsten koupit s dostatečným předstihem. Přestože má klenotnictví váš vyhlédnutý prsten skladem, často je potřeba upravit velikost, což nějakou dobu zabere.