Co vyrábět s dětmi? Poradíme vám, jak je zabavit!

Tvoření je ideální možnost, jak strávit s dětmi volný čas, rozvíjet jejich hrubou i jemnou motoriku, nechat volný průchod fantazii, skvěle se pobavit a ještě v nich probudit zájem o výtvarné umění a estetiku. Techniku tvoření ideálně vybírejte podle věku dítěte, popř. dle dostupnosti potřeb či ročního období. Přinášíme vám několik tipů.

 

Ubrousková metoda

Díky této metodě vdechnete nový život předmětům z materiálů, jako je dřevo, plech, plast, sklo, textil. Zajímavým dekorem můžete opatřit květináč, rámeček na obrázek, skříň, novou funkci můžete přisoudit kelímku od jogurtu či krabičce od čaje. Fantazii se meze nekladou. Připravte si štětec s jemnými štětinami (tvrdé štětiny by mohly ubrousek protrhnut), nůžky (ideálně ostré a špičaté), ubrousky s různými motivy a lepidlo.

 

Korálkování

Jedná se o metodu výroby šperků a jiných ozdobných předmětů (talismany, přívěsky, podložky aj.). Vyzkoušet můžete mnoho technik (na webu najdete podrobné videonávody), ale pro úplně začátečníky je dobré pořídit si startovací sadu. Obsahuje korálky, navlékací materiál, štípací kleště, jehlu na navlékání a další komponenty. Každý nováček zvládne jednoduchý náramek.

Podívejte se na návody a materiál.

 

Tvoření z bavlnek

Z bavlnek můžete plést náramky, vytvářet originální lapače snů, tvořit nejrůznější zvířátka. I nejmenší zvládnou bavlnkami omotávat rozličné předměty – klacíky, dřívka od nanuků, lahve, květináče atd.

Podívejte se na potřebný materiál.

 

Malování a kreslení

Malování: pro tuto techniku využíváme tekuté barvy – vodovky, tempery, akrylové barvy nebo barvy olejové, dále ještě štětec, špachtli, hadřík nebo vlastní prsty.

Kreslení: během kresby vytváříme čáry pomocí pastelek, tužky či pera.

Tady máte prakticky nekonečné množství možností. Je libo plátno, papír, sklo, dřevo, kov, textil? Vše je možné. Na trhu také koupíte pestrou škálu omalovánek, které nikdy nezklamou.

Podívejte se na potřebný materiál.

 

Malování na kamínky

Kamínky „ulovíte“ během procházky, posbíráte u moře, fajnšmerkři je mohou koupit ve stavebních potřebách. Výtvarný materiál musíte důkladně očistit a pak už jen tvořit. Kamínek opatřete vrstvou podkladové akrylové barvy (tento krok není nutný), následně popusťte uzdu fantazii a pomocí akrylových barev namalujte požadovaný motiv. Výsledek zafixujte bezbarvým lakem.

Podívejte se na návody a materiál.

 

Tvoření z PET lahví

Prázdnou PET lahev nemusíte nutně recyklovat, s trochou inspirace a fantazie se z nich dají zhotovit užitečné věci, jako například obaly na květináče, vázy, stojánky na propisky, či dekorační předměty. Víčka z lahví se dají využít na vytvoření mozaiky.

 

Tvoření z přírodních materiálů a potravin

Přírodní materiály lehce posbíráte při pobytu venku. Tvořit se dá opravdu ze všeho. Využijte klacky, trávu, kamínky, pecky, kaštany, žaludy, listy, květiny… Ze všeho se nechají vytvořit instalace, obrázky, zvířátka. Z potravin mají skvělé využit těstoviny a ráže, které se nechají snadno obarvit. Svými výtvory mohou děti ozdobit pokojíček a vytvořit tak originální prostor.

 

Tvoření z modelíny

Vymodelujte z ní prakticky cokoli, postavičky, zvířátka, domečky, zkrátka všechno. V některých baleních modelíny najdete pomůcky jako umělohmotné tvořítko a nožík, váleček, vykrajovátka a tvořítka (využít můžete pochopitelně domácí potřeby – váleček i vykrajovátka na těsto). Zkuste obtiskovat přírodní materiály, kamínky a mušličky. Modelínu však můžete využít také na obtahování obrázků a písmenek.

Podívejte se na návody a materiál.