Ruční práce s dětmi - Aktivity, co je budou zaručeně bavit

Déšť vás už několik dní drží doma, a vám pomalu dochází nápady, jak zabavit své malé rošťáky? Zkuste si s nimi něco vyrobit. Díky ručním pracím si děti nejen něco hezkého vytvoří, ale zároveň si i rozvíjejí svou jemnou motoriku. V následujícím článku přinášíme inspiraci, do čeho se se svými ratolestmi můžete pustit.

 

Korálkování

Které dítko by si nechtělo vyrobit vlastní náhrdelník či náramek? Korálky jsou k sehnání v každé švadlence, stejně tak vlasec či drátek, na něž budete korálky navlékat. Mladší děti mohou pracovat s většími korálky a formovat svou trpělivost postupným jednoduchým navlékáním korálků na vlasec, jehož konce se svážou, a vznikne tak jednoduchý šperk. Aby se dětem snáze navlékalo, je dobré obvázat jeden konec vlasce kolem prvního korálku. Nemůže se pak stát, že by se jim neopatrným pohybem korálky z vlasce vyvlékly. Starší děti pak mohou využít drátek. Pomocí korálků a ohýbání drátku lze pak vytvořit mnohem složitější ozdobu. Ve specializovaných obchodech je zároveň možné sehnat drátkové součástky na výrobu vlastních náušnic. Pro tento druh korálkování je pak ovšem nutné pořídit si i speciální kleštičky, díky nimž lze očkama jednotlivé součástky spojit. Nevíte si rady, co začít vyrábět? Koukněte se na naše návody.

Krok v korálkování č. 10

 

Ubrousková metoda

Ubrouskovou metodou můžete ozdobit květináč, kamínek či třeba dřevěnou skříňku. Na ubrousku vyberete obrázek, kterým chcete vámi vybranou věc okrášlit, oddělíte svrchní barevnou vrstvu od ostatních bílých, obrázek ostřihnete, položíte na dané místo a poté po celé ploše přetřete silnou vrstvou Herkulesu. Lepidlo po zaschnutí zprůhlední a obrázek zůstane přilepen. Při ubrouskové technice je potřeba pečlivosti a opatrnosti, aby se tenká svrchní vrstva ubrousku při jejím aplikování na povrch a následném lepení neroztrhla. Rovněž je potřeba využít nůžky na vystřihnutí kýženého motivu.  Tato činnost je tedy určená spíše pro starší děti, mladším je případně potřeba být neustále k ruce.

 

Slané těsto jako modelovací hmota

Z obyčejných kuchyňských přísad lze vytvořit modelovací hmotu, která po upečení či usušení na vzduchu ztvrdne a drží svůj tvar. Budete potřebovat 2 sklenice hladké mouky, ¾ sklenice studené vody a 1 sklenici soli. Hladkou mouku a sůl smíchejte a za přilévání vody vytvořte pružné, ale pevné těsto. Jakmile je těsto hotové, můžete s ním pracovat jako s každou jinou modelovací hmotou. Výrobky poté můžete potřené rozkvedlaným žloutkem s trochou mléka upéci v horkovzdušné troubě při 150 °C do zhnědnutí 15-20 minut nebo je nechte usušit na vzduchu na teplém místě. Ztvrdnutý výtvor pak s dětmi můžete zároveň i pomalovat jakýmikoliv barvami neředitelnými vodou. Těsto není jedovaté, pouze není chutné, tato aktivita je proto vhodná i pro ty nejmenší.

Pohyblivý panáček z papíru

Tvrdý papír, pastelky, nůžky a patentky, které jsou korunovou záležitostí ve švadlence. Stačí pár pomůcek a můžete si s dětmi vytvořit pohyblivého panáčka z papíru. Nechejte dítě nakreslit panáčka dle jeho fantazie, ovšem ruce a nohy ať nakreslí oddělené od těla. Následně vše, podle zručnosti dítěte, vystřihněte buď Vy nebo Vaše ratolest. Na konci vystřižených nohou i rukou udělejte nůžkami dírky podle velikosti patentky, stejně tak v místě spojů na těle. Dírky by měly být opravdu těsné, aby se končetiny samy nesvěšovaly dolů. Nyní již stačí jen končetiny patentkami přidělat k tělu a panáček s pohyblivýma rukama a nohama je na světě. Práci s patentkami zřejmě budete muset obstarat Vy, stejně tak vytvoření dírek. Kreslením a stříháním obrysů se však zabaví Váš rošťák.