Jak vyrobit obojek pro psa?

V dnešní době není už ani obojek levnou záležitostí. Vybrat kvalitní obojek pro psa je téměř nadlidský úkol. Každý se vám po nějaké době začne trhat a deformuje se do takových tvarů, které psovi po čase nemusí umožnit ani bezpečný pohyb. Nezáleží ale pouze na materiálu. Důležité je také měření. Každý pes nemusí na všechny obojky reagovat tak, jak by měl. Tudíž jde i o výběr toho, jakého tahače doma právě máte!

 

Jak změřit délku obojku?

Obojky se většinou měří podle vnitřního průměru. To vám zajistí lepší měření. Pokud je totiž obojek natažený, má o několik centimetrů více než obojek, který je zapnutý. Každý pejsek má hlavu jinou, a tak je tohle ten nejzaručenější způsob, díky kterému bude obojek pejskovi na 100% sedět. 

 vyroba.obojku

Postup výroby obojku krok za krokem

  1. První částí je již zmiňované měření. Obvod krku změřte krejčovským metrem, ideálně těsně před hrudníkem. K změřené délce přičteme zhruba 6 cm, tak abychom měli dostatečnou rezervu, že pejka nebude obojek škrtit.
  2. Obojky mají nejčastěji 5 dírek, které jsou ve vzdálenosti 2,5 cm od sebe. 
  3. Na připevnění přezky je potřeba 12 cm popruhu (mezi nejlepší se řadí polypropylen, který je pevný a odolný proti vodě,...). Nůžkami ustřihneme takovou část popruhu, kterou si vypočítáme. 
  4. Poté budeme potřebovat obojkovou přezku, na které popruh dvakrát založíme, aby pevně držel. Pod ohyb musíme umístit polokroužek, tudíž vnitřní založení bude zhruba 5 cm.
  5. Polokroužek se následně musí zafixovat pomocí nýtů, které jsou od sebe vzdálené 2,5 cm
  6. Na popruhu si vyznačíme místa na nýty. Popruh budeme potom perfovat pájkou. 
  7. Po perfování na popruh nasadíme přezku, polokroužek a popruh spojíme nýty. (Pokud nebudete vědět jak nýtovat, na internetu je mnoho videí o vysvětlení celého procesu.)
  8. Na druhé straně obojku si naznačíme body pro průchody a budeme počítat s tím, že první bude umístěna 10 cm od okraje. 
  9. Po očištění konce popruhu nasadíme koncovku vodorovně k okraji popruhu a dřevěnou palicí zaklepeme. 

Materiálů na výrobu obojku je mnoho. Tento je ale jeden z těch, který pejskovi bude nejpříjemnější a nebude mu to bránit ani v pohybu, ani při jídle. Každý znáte svého pejska nejlépe. Musíte sami vědět, co váš pes dokáže a pokud víte, že je to jeden z trhačů, který nemá rád psy a na všechny štěká, pro vaši jistotu bych pořídila obojek pevnější.

 

Návod, jak ušít obojek na videu

 

Jak uplést obojek?

 

Výroba obojku z kůže