Návod na korálkování: Jarní spirála

Akční sortiment korálků

Použitý materiál

  • 16 g Toho round 11 Metallic Hematite (dále barva A)
  • 16 g Toho round 11 Opaque Sour Apple (dále barva B)
  • 33 ks ohňovky 6mm Hematite
  • 3ks ohňovky 8mm Green
  • 3 ks mačkané lístečky Green
  • Fireline

Použité stehy

  • Herringbone spirála
  • Korálová technika
  • Plochý peyote ze sudého počtu rokajlu

Postup korálkování „Jarní spirála“

Krok 1 – spirála (herringbone spirála)

Na Fireline navlékněte 2 rokajly barvy A a 2 rokajly barvy B. Svažte do kroužku, na jedné straně nechte cca 20 cm Fireline pro další práci, pokračujte druhým koncem tak, aby nit vycházela z rokajlů barvy B. Navlékněte 2 rokajly A a znovu prošijte původní rokajly B a opět novými rokajly A, abychom se dostali na kraj. Opakujte, až vznikne „žebříček“ ze 6 řádek (obr. 1).

První krok korálkování

Spojte do kroužku, vznikne vám tak základ dutinky (obr. 2).

Detail prvního kroku korálkování

Dále pokračujeme takto: máme v kroužku tři dvojice rokajlu...jehla vychází nahoře z jedné dvojice korálků, navlečeme jeden rokajl A a jeden B (vždy stejná barva nad sebou) a provlečeme dvěma korálky dolů a jedním nahoru do další dvojice (obr. 3).

další krok výroby jarní spirály

Opakujeme pořád dokola, neděláme přechody do dalších řad, vždy dvěma rokajly dolů a jedním nahoru, tak nám vznikne kroucená šňůra. Šijeme do délky cca 60 cm. Fireline navazujte podle potřeby.

Krok 2 – třásně (korálová technika)

Na konci spirály ušijeme 6 třásní v barvě odpovídající sloupečku ve spirále – tedy 3 hematitové a 3 zelené.

V případě hematitové postupujeme takto: navlečeme 34 rokajlů barvy A, zelený mačkaný lísteček, 4 rokajly barvy A a provlečeme 5. - 9. rokajlem nahoru do návleku (obr. 4).

Dále vytvoříme první „větvičku“ (celkem jich bude 5) - navlečeme 5 rokajlů A, hematitovou ohňovku, 1 rokajl B a zpět ohňovkou a 3 rokajly A, následují 3 rokajly A, 1 B a zpět třemi rokajly nové „větvičky“, 2 původní a pěti ze základní osnovy. Takto se dostaneme do úrovně pro druhou větvičku (obr. 5).

druhý krok korálkování

Opakujeme až nahoru, poté ve spirále uděláme přechod do vedlejší řady a pokračujeme se zeleným rokajlem: 30 rokajlů B, zelená ohňovka, 1 rokajl A a zpátky ohňovkou a pěti rokajly barvy B. Jednotlivé větvičky jsou šité stejně jako u hematitových, jen jsem použila jiné barvy (obr. 6).

Větvička

Tímto způsobem ušijeme všech 6 větviček. Ve spirále zapošijeme a ustřihneme zbytek Fireline.

Krok 3 – Provlečení (plochý peyote)

Pokračujeme vytvořením oka na druhé straně spirály – zhruba v délce 6 cm přišijeme k sobě a zapošijeme volný konec Fireline (obr. 7).

třetí krok korálkování

Nyní si ušijeme plochý pásek, kterým prošití překryjeme. Připravte si cca 1 metr Fireline a navlékněte 12 rokajlů A (opět nechte cca 15 cm volných – na zapošití) a další řadu ušijte přidáním 6 rokajlů – vždy jeden přidat, jeden vynechat (obr. 8).

pokračování tvorby spirály

Další řady už prostě jen přidáváte rokajl do mezer. Šijte do té doby,než vzniklý pásek neobepne oba sešité konce dutinky (pozor, Fireline na konci práce musí vycházet z opačné strany než na začátku!), poté sešijte jako zip – rokajly do sebe krásně zapadnou. Oba volné konce Fireline k sobě svažte, kratší zapošijte a ustřihněte (obr. 9).

Konec tvoření z korálků

Zbylým koncem přišijte pásek k dutince, aby se volně nepohyboval po náhrdelníku a do vzniklé mezery nad jednou dutinkou všijte tři hematitové ohňovky (obr. 10). Zapošijte a ustřihěte. tím jsme u konce korálkování.

Ukončení korálkování)

Finální podoba výrobku

Finální podoba jarní spirály

Autorka: Lucie Svobodová (FB)

 

 Tvořte návody na korálkování